YKS Sürecinde En Uygun Mesleği Nasıl Seçersin?

Günümüzde üniversite tercihi kadar doğru meslek seçimi de önemli. Bunun nedeni; üniversiteden mezun olunduğunda elde edilen diploma ile neredeyse bir ömür o mesleğin icra edilecek olması...Düşünsenize hangimiz işini sevmeyen bir doktora kendimizi emanet ederiz? Ya da hangimiz iş hayatına atıldığımızda sürekli mutsuz bir şekilde her gün o iş yerine gitmek isteriz? Bu soruların cevabına herkesin yanıtı “hiçbirimiz istemeyiz” şeklinde olacaktır. İşte tam bu doğrultuda meslek testleri devreye giriyor.

Bir ilgi envanteri olarak tanımlayabileceğimiz meslek testi; iş, meslek ve çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklere karşı bireylerin ilgilerini ölçmek amacıyla hazırlanmaktadır. Dolayısıyla bireylerin meslek seçimine katkı sağlamaktadır. İhtiyaçlara göre piyasada çok fazla meslek testi bulunuyor. Bunların birçoğu Holland Meslek Testi uygulamaları şeklinde karşımıza çıkıyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mesleğini Keşfet Testi ise Holland Meslek Testinden yola çıkarak akademisyenler kontrolünde hazırlanmış, modern ve güncel bir testtir.  Özellikle henüz ne yapmak istediğine karar verememiş olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) grubu öğrenciler veya kariyerinde bir değişiklik yapmak isteyen yetişkinler için hazırlanmış bir rehberlik hizmetidir. Bu test, bireylerin kişisel özelliklerini, ilgi alanlarını ve becerilerini ölçerek, hangi mesleklerin onlar için daha uygun olduğunu belirlemeye çalışmaktadır.

Mesleğini Keşfet Testi, bireylerin meslek seçimi yaparken karşılaştığı bazı zorlukları aşmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, bireyler, kendilerine uygun meslekleri bulmak için çok fazla zaman ve enerji harcayabilirler. Bu testler, bireylerin meslek seçimi yaparken daha objektif bir bakış açısı kazanmalarına yardımcı olabilir ve böylece karar verme sürecini hızlandırabilir.

Sevgili üniversite adayları! Biraz da bizleri Mesleğini Keşfet Testinde nelerin beklediğine gelin yakından bir göz atalım.

90 sorudan oluşan Mesleğini Keşfet Testinde öncelikle karşımıza kişisel bilgilerimizi doldurarak başlayabileceğimiz bir form çıkıyor ve formu dolduruyoruz. Daha sonra ortalama 10 dakikalık bir sürenizi alacak olan bu testte, Tıp Fakültesinden Pilotaja, Hukuk Fakültesinden Psikolojiye dek pek çok farklı bölümün/mesleğin gelecekte bizim için daha uygun olabileceğini görebiliyoruz.  Test sonuçlarına göre, kişilerin güçlü yönleri, zayıf yönleri ve ilgi alanlarını ortaya çıkıyor. Bu da öğrencilere daha doğru bir şekilde bölüm seçmeleri konusunda rehberlik ediyor. Sonucunuzu ise uzmanlara danışarak değerlendirme fırsatı yakalıyorsunuz.

YKS 2023’te üniversite tercihi yapacak öğrencilerimizin, mutlaka bu testi yakından incelemeleri, çözmeleri ve kendilerine en doğru mesleği bir kâşif gibi keşfetmeleri için “Mesleğini Keşfet Testi”ni kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Güven BARAN

KTO Karatay Üniversitesi
Tanıtım Uzmanı


14 Haziran 2023