Hayalindeki üniversiteyi kazanmak, belki de küçüklüğünden beri istediğin o mesleğe sahip olmak amacıyla bir bölüme yerleşmek için önce Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmen gerektiğini biliyorsun. Ama sınava nasıl çalışacağın konusunda kafanda soru işaretleri olabilir. Endişeye gerek yok çünkü planlı ve programlı bir çalışmayla kazanamayacağın hiçbir sınav yok.
YKS’ye çalışmaya ilk olarak günlük, haftalık ve aylık planlar yaparak başlamalısın. Çünkü sınav konusu çok ve zaman dar. Ancak planlı bir şekilde çalışırsan, sınavda başarılı olabilirsin. Konulara çalışmadan direkt deneme sınavlarını çözmeye başlarsan, netlerin düşük olabilir. Bu da moralinin bozulmasına ve motivasyonunu kaybetmene neden olur. Tüm bunların önüne geçmek için 9. sınıf konularından başlayarak tekrar yapmalı ve çalıştığın konuları soru çözerek pekiştirmelisin. Soru çözümünün amacı hem sınav sorularının bir örneğini görmek hem de çalışmalarını pekiştirmektir. Sınavın ilk oturumu olan TYT konularına diğerlerinden daha önce başlayıp bitirmen, soru çözümünü ve tekrarlarını daha rahat yapabilmeni sağlayacaktır.
YKS sınavının ilk oturumu olan TYT sınavında öğrencilere Türkçe dersinden 40, sosyal bilimler dersinden 20, matematik dersinden 40, fen bilimleri dersinden 20 test sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır.
İkinci oturum olan AYT sınavında ise soru sayısı artmakla birlikte toplam 160 soru yanıtlanması gerekmektedir. Sınav esnasında soruları sıkılmadan çözmek ve odaklanma problemi yaşamamak için günlük en az 120 soru çözmelisin. Bu sayede sınavda da zorlanmadan tüm sorulara zaman ayırabilirsin.
Her konu tekrarının ardından o konuyla ilgili minimum 200 soru çözülmesi ise yararına olacaktır. Hedefi derece yapmak olan öğrencilerin konu ardından çözülen soru sayısını günlük 250-350 adete çıkarması yerinde olacaktır. Burada önemli olan nokta ise her gün aynı konudan aynı tip soruları çözmek yerine, özellikle eksik olduğunu ve pekiştirmediğini düşündüğün konular üzerine farklı kaynaklardan yararlanmaktır.
YKS ile ilgili pek çok yazı okuyacak veya pek çok kişiden nasihatler duyacaksın. Belki de bu durum canını sıkacak. Onun için YKS ile ilgili yapılması gerekenleri senin için aşağıda özetledim;
- Hedefini ve hayallerini tam olarak belirlemeli ve kendini iyi tanımalısın.
- Yapabiliyorsan çevrendeki rakiplerinin nasıl çalıştığını öğrenmeli veya gözlemlisin.
- Farklı yayınevlerinden çeşitli sorular görmeye ve çözmeye çalışmalısın.
- Konu tekrarlarını çabuk bitirip bol bol deneme çözmeye vakit ayırmalısın. Bunu yaparken de gerçek sınavdaymış gibi zaman tutarak denemelerini çözmelisin.
- Geçmiş yılların sorularını mutlaka çözmelisin. ÖSYM’nin soru tarzlarını görmen, konulara ve sorulara bakış açını değiştirecektir.
- Çalışma ortamını odaklanmana yardımcı olacak hale getirmelisin. Dikkatini dağıtacak telefon, bilgisayar ve diğer teknolojik cihazları ders ortamından uzaklaştırmalısın.
- Zorlandığın soru veya konularda uzmanlardan destek almalısın. Bu destek, ders hakkında olabileceği gibi psikolojik anlamda da olabilir.
- Çevrende çalışma azmini kıskanan, “yapamazsın, başaramazsın” diyerek yıldırmak isteyenler olacaktır. Kıskananlar çatlasın demeli, onlara kulak asmadan çalışmaya devam etmelisin.
- Hazırladığın plana sadık kalmalısın. En kötü plan bile plansızlıktan iyidir. Plan hazırlarken yine uzman kişilerden destek alabilirsin. Hazırlıkları tamamladıktan sonra yapman gereken şey çok basit; plana uymak.
Şimdiden hayalindeki üniversiteden gelecekteki mesleğine ulaşmanı temenni ediyor, sınavlarında başarılar diliyorum.
Tunahan AKYOL
KTO Karatay Üniversitesi
Tanıtım Uzmanı