Sınavdan Önce ve Sınav Esnasında Nelere Dikkat Etmeli

Sevgili Öğrenciler,

Derslerdi, sınavlardı, denemelerdi derken o büyük gün geldi çattı. 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek ve YKS’de 3.498.018 aday ter dökecek. Peki sınavdan önce ve sınav esnasında nelere dikkat edilmeli? Gelin hep birlikte bir göz atalım.

Bir gün Önceden Ders Çalışmayı Bırakın!

Bir yıl boyunca çalıştın çabaladın. Artık sınav vakti geldi. Sınavdan bir gün önce çalışmayı bırakmalısın. Aksi takdirde panik ve stres seviyende artış olacağı için bildiklerini de unutabilirsin.

Sınava Gireceğin Binayı Önceden Görmeyi Unutma!

Sınav günü herkesin amacı aynı: vaktinde sınav yerine ulaşmak. İnsanlar, sınava yetişmeye çalışacağı için bir trafik yoğunluğu olabilir. Stres ve panik yaşamamak adına sınava gireceğin binayı bir gün önceden görerek alternatif yolları öğrenmen sınav günü sınava yetişmene kolaylık sağlayacaktır.

Kaliteli Uyku Şart!

Sınavdan bir gün önce uykuna dikkat etmelisin. Ne yarın sınav var diye kendini erken uyumaya zorlamalısın ne de geç saatlere kadar uykusuz kalmalısın. Günlük uyku rutinine göre geç saatlere kalmadan uykuya geçmelisin. Sabahta uykunu almış bir şekilde sınava gitmelisin.

Hafif Bir Kahvaltı İyi Gelecektir!

Sınav günü hafif bir kahvaltı yapmalısın. Ağır ve yağlı yiyecekler sınav esnasında mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Onun için aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durarak, riskli besinleri barındırmayan bir kahvaltı sana iyi gelecektir.

Sınav Evraklarını Almayı Unutma!

Sınavının başarılı bir şekilde geçmesi için öncelikle sınav öncesi ve sınav esnasında uyulması gereken kurallara dikkat etmelisin. Sınava fotoğraflı kimlik kartın veya pasaportunla, sınav giriş belgenle gitmelisin. Bunları lütfen unutma ve sınavdan önceki gece bu evrakları başucunda hazır tut. Bir de yanına su almayı unutma.

Sınavda Dikkat Etmen Gerekenler!

Sınavının başarılı geçmesi için ve sınava uyum sağlayabilmen için ilk olarak kendine en güvendiğin bölümden cevaplamaya başlamalısın. Deneme sınavlarında yaptığın bölüm sıralamasını gerçek sınavda da yapman heyecanını ve stresini azaltacaktır. Yani kendine Türkçe testinde güveniyorsan önce Türkçe sorularını çözerek sınava başlamalısın.

Sınavda en önemli konulardan biri de sınırlı olan zamanı çok iyi kullanabilmektir.  Onun için iyi bir turlama tekniği kullanmalısın. Yapamadığın soru olursa onunla fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçmelisin. Bu şekilde birinci turu tamamladıktan sonra ikinci turda boş kalan soruları çözebilirsin. Böylece hem zamanı verimli kullanmış olursun hem de görmediğin soru kalmaz.

Sınav esnasında dikkat eksikliğinden dolayı bildiğimiz soruları bile yanlış yapabiliyoruz. Dikkat eksikliğini yok etmek ve birazcık da olsa dinlenmek için kendine küçük bir mola vermelisin. Bunun için de sana tavsiyem nefes egzersizi. Bunu nasıl yapacağına gelince;

  • Öncelikle burnundan derin bir nefes al.
  • Nefes alma işlemini 3-4 saniyelik bir süreye yay.
  • Nefesini 3-4 saniye kadar tut.
  • Ardından nefesinizi yaklaşık 8 saniyeye yayarak ağızdan yavaşça bırak.

Bu egzersizi birkaç kez tekrarla. Nefes alıp verirken başka bir şey düşünmemeye ve yalnızca nefesine odaklanmaya çalış. Birkaç tekrardan sonra hem daha rahat nefes alıp verdiğini hem de vücudunun gevşemeye başladığını hissedeceksin. Şimdi diğer bölümün sorularına geçebilirsin. 

Son olarak, pek çok öğrenci kodlama yaparken, bir testteki tüm soruları çözüp kodlamayı en sonra bırakmaktadır. Bazen bu durumdan dolayı kodlama için yeterli zaman kalmamaktadır. Onun için çözdüğün soruyu direkt cevap kağıdına kodlaman hem kaydırma ihtimalinin önüne geçecek hem de zaman yönetimi konusunda sana avantaj sağlayacaktır.

Şimdiden sınavında başarılar diliyor, emeklerinin karşılığını en güzel şekilde alacağın bir sınav olmasını temenni ediyorum.

Tunahan AKYOL

KTO Karatay Üniversitesi
Tanıtım Uzmanı


14 Haziran 2023