Geleceğinizi İnşa Ederken Yol Haritanızı Oluşturun

Merhaba Sevgili Öğrenciler,

Her öğrenci, yoluna büyük ya da küçük bir hedefle başlar. Bazılarımız bu hedefleri görür ve rotalarını çizer. Asıl olay, gerektiğinde rotamızı değiştirme cesaretini gösterebilmek ve o rotayı oluşturmaktan korkmamaktır. Konfor alanından çıkmalı, gerekirse değişen her duruma uyum sağlamalıyız. Çünkü, hedeflerimizin önündeki en büyük engel biziz!

Peki Hedefimizi Nasıl Belirlemeliyiz?

İlk olarak; kendimize belirgin hedefler koymamız, açık ve net olarak tanımlamamız gerekir. Hedefimizle ilgili soruları kendi içimizde cevaplayabilmemiz, hedefimize ulaşma yolunda en büyük kılavuzdur.

İkinci olarak; ölçülebilir hedefler belirlemeliyiz. Örneğin; yıl sonundaki YKS veya kısa vadede vereceğimiz dönem sınavları gibi ölçülebilir hedefler belirlemeliyiz.

Üçüncü olarak; ulaşılabilir bir hedef koymalıyız. Bir günde, bir dersin bütün konularını bitirmek ya da günde 10 deneme çözmek gibi hedefler, ulaşılabilir değildir. Kendi potansiyelimize uygun, ulaşılabilir hedefler belirlememiz gerekir. Çünkü hedefe ulaşamadığımız zaman kaygılı ve stresli hissetmemize sebep olabilir.

Dördüncü olarak; uygun hedefler seçmeliyiz. Kendimizi keşfetmemiz ve tanımamız, doğru hedefleri belirlemek için uygun olacaktır. Kendimizi tanıdıkça, neyin bizi gerçekten motive ettiğini, neye değer verdiğimizi ve hayatta nasıl bir iz bırakmak istediğimizi daha iyi anlarız. Bu bilinçli farkındalık, doğru hedeflere odaklanmamızı sağlar ve bizi hayatımızda gerçek arayışımıza yönlendirir.

Son olarak; zamana bağlı hedeflerin başında ve sonunda net olmalıyız. Çalışma takvimi, hedeflerin beklentisini karşılamalıdır. Örneğin; Sınava 1 hafta kala bütün konuları bitireceğim şeklindeki hedefin, takvimimize uyum sağlaması gerekir.

Nereye gittiğimizi bilmiyorsak, yolda kaybolma ihtimalimiz daha yüksektir. Net bir hedef, her zaman yarışa bir adım önce başlar ve daima başarı ile sonuçlanır. Hayat yolculuğumuz boyunca zorluklarla karşılaşabiliriz. Hayat bize hiçbir zaman altın bir tepside sunulmaz. Gerçekçi hedefler, bizi uzun süre devam edecek içsel bir motivasyon ile besleyecektir.

Benan Eker

KTO Karatay Üniversitesi
Tanıtım Uzmanı

 


14 Haziran 2023