Haberler

Eğitim dünyasının köklü temsilcisi Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi; ülkemizin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmasında önemli roller üstlenen bireyler yetiştirmektedir.

İsmini, Anadolu’daki ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğindeki Karatay Medresesi ile Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan Konya Ticaret Odası’ndan alan KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye’nin en donanımlı üniversiteleri arasında yerini alarak ülkemizin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmasında önemli roller üstlenecek bireyler yetiştirmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi; 6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmektedir. 65 ülkeden 600’ü uluslararası olmak üzere; 8.500 öğrencisi, 400 akademisyeni ve 6.000’den fazla mezunu ile dünya standartlarında eğitim vermek için çalışmalarını sürdürmektedir.

En Büyük Kampüs Alanına Sahip 9. Üniversite

Modern ve Selçuklu mimarisinin bir arada yer aldığı Merkez Kampüsü; Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü (KTOTEK) içerisinde yer alan Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu ile Akıllı Teknolojiler Merkezi; Konya Eğribayat’ta yer alan ve pilot adaylarının yetiştiği Hava Parkı ile KTO Karatay Üniversitesi dikkatleri üzerine çekmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi bugün, 97.553 m2’si kapalı, 435.076 m2’si açık olmak üzere toplam 532.629 m2 alana sahiptir. Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Değerlendirme Raporuna göre, toplam alan büyüklüğü sıralamasında 77 vakıf üniversitesi arasında 9. sırada yer almaktadır.

KTO Karatay’dan Mezun İstihdamında Büyük Başarı

KTO Karatay Üniversitesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan Danışman Bilgi Sistemi (DABİS) verilerine göre mezun istihdam sıralamasında Türkiye’deki 153 üniversite arasında 15. sırada yer almaktadır. KTO Karataylı öğrencilerin %89’u 12 ay içerisinde işe yerleşirken, %13’ü ise daha mezun olmadan işe yerleşmektedir.

Sektörün Talepleri Doğrultusunda Yeni Programlar

KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan ve 25.000’den fazla üyeye sahip Konya Ticaret Odası’nın ve iştiraklerinin gücünü arkasına almaktadır. Teknoloji ve inovasyon alanlarında lider konumda çalışmalarına devam eden üniversite, sektörel talepler doğrultusunda niş bölümler açmaktadır. Pilotaj, Enerji Yönetimi, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik gibi bölümleri bünyesinde barındıran KTO Karatay Üniversitesi, sosyal yapısını da göz önünde bulundurarak nitelikli çalışmalar ortaya koymaktadır. Öğrencilerine sunmuş olduğu geniş burs imkânları ile Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’na göre, en fazla burs veren üniversiteler arasında 7. sırada yer almaktadır.

Köklerini Göklere Taşıyan Üniversite

2019 yılından itibaren öğrenci kabul eden KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü, havacılık eğitimi konusunda farkını ortaya koymaktadır. 1.200 metre çim pist, 1.500 metre asfalt pist, 1500 metre taksi yolu, uçak bakım hangarı, 5 adet eğitim uçağı (VIPER SD4 NVFR) ve 2 adet planörle (ASK21 GLIDER) Türkiye’nin en modern pilot yetiştirme tesislerinden birine sahiptir. Kendi hava parkında, kendi planör ve uçak filosuyla, Türkiye’nin en deneyimli uçuş ve teknik bakım ekibiyle pilot adayları yetiştiren üniversite, bu konudaki başarılarını birçok ödülle de taçlandırmaya devam etmektedir.

Havacılık sektörünün duayen isimleri, KTO Karataylı Pilotaj öğrencileri ile sık sık bir araya gelerek mesleki deneyimlerini, kariyer yaşamlarını, sektörel tecrübelerini paylaşarak tavsiye ve önerilerde bulunmaktadır. KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü mezunları, 4 yıllık üniversite diplomasına ek olarak Sivil Havacılık Organizasyonu onaylı Ticari Hava Yolu Pilotu lisansına da (ICAO) sahip olmaktadır. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde Pilotaj Bölümü, 4 öğrenci tam burslu, 22 öğrenci ücretli olmak üzere toplamda 26 öğrenci alacaktır.

Türkiye’nin Akıllı Teknolojiler Merkezi’ne Sahip Tek Üniversitesi

KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye’nin ilk Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni (AKİTEK) hayata geçirmiştir. Proje ile ülkemizdeki tarım makinesi üreticilerinin Tarım 4.0 ile uyumlu akıllı teknolojilerle donatılmış yenilikçi tarım makineleri üretebilme kapasitelerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Projede Makine, Mekatronik, Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde eğitim alan, belli bir başarıya sahip lisans son sınıf ve lisansüstü öğrenciler de yer alarak önemli mesleki deneyim kazanmaktadır.

Türkiye’de Akıllı Teknolojiler Merkezi’ne sahip tek üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi, Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’nda da önemli bir başarıya imza atarak, toplam AR-GE harcamalarına göre 68 vakıf üniversitesi arasında en fazla yatırım yapan 5. üniversite olarak yerini almıştır.

Model Fabrika ile Uygulamalı Eğitim İmkânı

Model Fabrika, 2019 yılında Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü bünyesinde faaliyete geçmiştir. Model Fabrika, bilgi teknolojilerinin verimli ve yoğun kullanılması ve bilgilerin elektronik ortama taşınması ile ilgili süreçlerde de fayda sağlayan bir yapıdır. Model Fabrika’da, KTO Karataylı başarılı Endüstri, Makine, Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri de görev alarak üretim gerçekleştiren firmaların verimliliklerine katkı sağlamaktadır.

En Güncel Bilgi Teknolojileri

Güncel teknolojik ürünler üreten, araştırma geliştirme faaliyetleri ile dünya çapında projelere imza atan KTO Karatay Üniversitesi, gelişen teknolojilere uygun tasarlanan modern laboratuvarlara sahip bir üniversitedir.

Alanında uzman akademisyenler, en yeni teknolojileri kullanarak güçlü projeler yürütmektedir. Hızlı ve güvenli internet sistemi, modern ve yüksek teknolojik bilgisayarlar, öğrencilerin diledikleri zaman erişebilecekleri dijital ekranlar, CERN Alice Deneyi verilerinin depolandığı süper bilgisayar, KTO Karatay Üniversitesi’ni teknolojik açıdan ülkemizin gelişimine liderlik eden üniversitelerden biri yapmaktadır.

Ulusal ve Uluslararası Alanda Elde Edilen Üstün Akademik Başarılar

KTO Karatay Üniversitesi, uluslararası standartlarda eğitim veren, proje odaklı eğitim anlayışının yaygın olduğu bir üniversitedir.

KTO Karataylı öğrenciler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde faaliyet gösteren Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programları kapsamında önemli bir başarı yakalamışlardır. KTO Karatay Üniversitesi, öğrenci başına düşen proje kabul oranına göre Konya’da 2., Türkiye geneli vakıf üniversiteleri arasında 11. ve 180 üniversite arasında 33. olmuştur.

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2021’de ‘Biyoteknoloji ve İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Fikir Kategorisi’nde KTO Karatay Üniversitesi HESPEROS Takımı 1. sıraya adını yazdırmıştır.

Güçlü Uluslararası İş Birlikleri

KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilerine uluslararası düzeyde imkanlar sunmak ve eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir. 8 farklı yabancı dil, ERASMUS+, IAESTE Staj Programı gibi olanakların yanında uluslararası çalışma ve iş birliklerini de imzaladığı protokollerle genişletmektedir. ABD, Azerbaycan, Endonezya, Malezya, Uganda gibi ülkelerde bulunan saygın üniversitelerle iş birliği anlaşmaları yapmıştır. Bu anlaşmalarla KTO Karatay Üniversitesi mevcut programlarını güçlendirmeyi, teknoloji ve bilim alanında önemli adımlar atarak uluslararası alanda ses getiren üniversitelerin başında gelmeyi amaçlamaktadır.

Sosyal, Kültürel ve Sportif Yaşam

Toplumsal konular başta olmak üzere pek çok farklı alanda faaliyet yürüten öğrenci topluluklarına üye olmak, sporla ilgilenmek, kültürel etkinliklere katılmak ya da organize etmek de KTO Karatay’daki sosyal yaşamın önemi bir parçasıdır. Futbol, basketbol, voleybol, futsal, masa tenisi, halk oyunları, bilek güreşi, atletizm, yüzme, okçuluk, taekwondo, muaythai, satranç, eskrim, e-spor ve çok daha fazla spor dalına KTO Karataylılar öğrenim gördükleri süre içerisinde dâhil olabilmekte, üniversite takımlarına katılarak yeni başarı hikâyeleri yazabilmektedir.

“Senin Tercihin Senin Geleceğin” mottosuyla yeni dönem öğrencilerini bekleyen KTO Karatay Üniversitesi, %30 Tercih Bursu, aylık 3.000 TL’yi bulan Giriş Yüksek Başarı Bursu, Konya dışından gelen öğrenciler için %50 Barınma Bursu gibi alternatif birçok bursu üniversite adaylarına sunmaktadır. Üniversite adayları detaylı bilgi için aday öğrenci sitesini ziyaret edebilirler. (aday.karatay.edu.tr)